- Hur tar sig en raket ut i rymden?
Svar: en raket behöver mycket bränsle. En raket har tre steg som de funkar på när den ska lyfta från jorden så brinner första taken med bränsle upp och då e den dålig och då släpper man de. Och fortsätter med taken nummer 2 och sist med 3 an. Raketen drivs inte med varlig bensin utan en lätt flytande väte och syre. - Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start?
Svar: För att gravitation är stark och efter 2 minuter så e första taken upp bränd och hinner man komma 48 km och på hastigheten 4560 km/h uppåt. Och efter 8 minuter så har den kommit 130 km på hastigheten 27000 km/h. - Varför används flytande bränsle till raketer?
Svar: - Vad är en sond?
Svar: Farsot som skickats ut för att göra observationer av andra planeter etc. - Vad är en satellit?
Svar: de ligger i en omloppsbana runt jorden. och man använder för radio och telefonkommunikation eller mäter väder. - Vad är en kapsel?
- Vad är en missil?
- Vad menas med reaktionskraft?
- Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer?
- Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget?
- När utvecklades de första raketerna?
- Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva.
- Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon)
- Förklara orden Hypoxi & Eufori?
- Vad innebär gravitation, atmosfär?
- Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter)
- Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?
- Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?
- Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om!
tisdag 4 mars 2014
Frågor, påståenden & begrepp
Etiketter:
Teknik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar